Naturalisatie

Er zijn 3 manieren om Nederlander te worden:

  • Automatisch door geboorte (als bij de geboorte 1 van de ouders Nederlander is), adoptie of erkenning in Nederland.
  • Via een korte (3 maanden) eenvoudige procedure voor Nederlander worden. Dit heet de optieprocedure. Men moet wel behoren tot een in de wet genoemde bijzondere groep.
  • Als men niet in aanmerking komt voor de optieprocedure, kan men door naturalisatie Nederlander worden. Deze procedure duurt meestal korter dan 1 jaar en duurt maximaal 2 jaar.

Het naturalisatieproces
in vrijBRP

Hoe wordt dit proces ondersteunt in vrijBRP?

VrijBRP voorziet met de naturalisatiemodule in het vastleggen, monitoren en afhandelen van een verzoek tot naturalisatie of optie. Een vertrouwede opzet ten opzichte van andere processen in de applicatie.

De herkenbaarheid van de opzet en hoe de functionaliteit in de processtappen is verwerkt, zorgt ervoor dat gebruikers er snel mee uit de voeten kunnen. Dit proces, naturalisatie of optie, voorziet in de basisfunctionaliteit om de dossiervorming rond een verzoek voor het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit te faciliteren.

Waarom zowel optie als naturalisatie onderbrengen in één module?

  • Voordat wordt bekeken of iemand voor naturalisatie in aanmerking komt, moet optie als middel om het Nederlanderschap te verkrijgen worden gewogen.
  • De processen hebben veel overeenkomsten en de verschillen die er zijn, rechtvaardigen niet een apart proces.

Hoe vrijBRP het proces stroomlijnt

Het proces in vrijBRP helpt bij de facilitatie van onderstaande stappen.

Procedurekeuze

Optie of naturalisatie

Toetsing

Behandeling

Ceremonie

Overzicht

Momenteel in ontwikkeling

De module naturalisatie en optie in in 2023 toegevoegd aan het vrijBRP platform. Enkele uitbreidingen en slimme toepassing staan op de planning om toe te voegen:

Geautomatiseerde uitwisseling met de IND

Digitaal gekwalificeerde ondertekening van documenten

Generiek zijn we met vrijBRP meerdere optie van digitaal ondertekenen mogelijk te maken. Ook handig in dit proces.

Facilitatie in het online proces voor de aanvrager

Zowel intake, verzoek tot extra informatie, statusoverzicht en afhandeling.

Betaalopties

Aan de balie is betalen geen probleem, dit is standaard mogelijk op verschillende manier in vrijBRP. Alleen online betalen moet gekoppeld worden aan een digitale dienst en deze is nog in ontwikkeling.

Ervaar het zelf

Wil je zien hoe vrijBRP het proces van eerste inschrijving kan stroomlijnen voor zowel de inwoner als de ambtenaar van de gemeente? Neem contact met ons op en wij laten het jou zien in een vrijblijvende demo!