Wat is vrijBRP?

VrijBRP is alles wat je als gemeente nodig hebt voor een open, toegankelijke en digitale basisregistratie Personenbeheer. En waarmee iedere gemeente de best denkbare dienstverlening op burger- en publiekszaken kan vormgeven voor inwoners.

Het software platform vrijBRP

VrijBRP is het gereedschap wat een inwoner nodig heeft om zaken te regelen met de gemeente. En voor de gemeente het gereedschap om aan de wet BRP te voldoen en uitstekende dienstverlening te bieden aan haar inwoners.

Balieapplicatie

De balieapplicatie wordt gebruikt door medewerkers van de afdeling burgerzaken om zaakgericht aanvragen van inwoners af te handelen.

Backoffice en koppelingen

Het fundament van vrijBRP. Dit bestaat uit meerdere software componenten. Met een beheerinterface heeft u als gemeente controle over de aansluitingen met de Landelijke Voorziening, RaaS, RDW en meer...

API's en integraties

Het platform vrijBRP is te onstsluiten met systemenen van derden. Zowel binnen- las buitengemeentelijk. Uiteraard om eenmalige registratie en meervoudig gebruik van data en data bij de bron halen te faciliteren.
VrijBRP ondersteunt alle standaard afgesproken Nederlandse koppelstandaarden, maar biedt ook API's met toepassingen speciaal voor vrijBRP.

eDiensten en MijnGemeente

Voor de inwoner zijn er verschillende digitale dienstverleningsopties die de inwoner optimaal faciliteert. Optimaal, toegankelijk en precies zoals het past bij de inwoner, dat is ons streven.

De kracht van vrijBRP

Betrouwbaar

Betrouwbaar

Een robuust platform met toegewijde ondersteuning. Hiermee is vrijBRP een stabiele en vertrouwde oplossing voor elke gemeente.

Efficiënt

Efficiënt

Verhoog de productiviteit en optimaliseer jouw BRP workflows met een zaakgerichte balieapplicatie en gestroomlijnde tools.

Flexibel

Flexibel

Door de open-source publicatie biedt vrijBRP transparantie en de flexibiliteit om een op maat gemaakt ecosysteem te creëren.

Toegankelijk

Toegankelijk

Een inclusief ontwerp maakt vrijBRP gebruiksvriendelijk en bereikbaar voor inwoners en burgerzaken specialisten.

Innovatief

Innovatief

Modern opgezet platform, klaar voor constante vernieuwing. Hiermee positioneert vrijBRP gemeenten als het modernste platform in de markt.

Veilig

Veilig

Voldoet aan BIO en RvIG eisen. HAVEN proof en daarmee qua hosting overal te implementeren. ISO27001 en ISO9001 gesupport door implementatiepartners.

Het vrijBRP platform is dus compleet

Elk component heeft een specifiek doel en specifieke functionaliteit. Klik op het blok van het component om meer informatie te kunnen lezen.

De Balieapplicatie

Het kloppend hart van vrijBRP en een echte power tool voor elke burgerzaken specialist.

eDiensten

De manier voor inwoners om zaken online te regelen. Van digitale intake tot volledig selfservice.

MijnGemeente

Een persoonlijke omgeving met gepersonaliseerde informatie en taken voor de inwoner.

INZICHT

INZICHT in de status van je BRP, proactief beheer van data en performance van het BRP-team.

 
 
Afbeelding van INZICHT

Koppelingen en integraties

Standaard koppelingen en maatwerk aansluitingen met beschikbare API's.

Een open source platform en waardevolle community in één.

Waar gedeelde broncode gemeentelijke data ontsluit en een levendige community samenwerkt aan een open, toegankelijke en digitale basisregistratie.

Meest gestelde vragen over vrijBRP

Software oplossingen voor burgerzaken, dat is meer dan alleen een applicatie. Daarmee is het misschien wel een complex. Met deze FAQ beantwoorden we meest gestelde vragen over vrijBRP.

Nou, al enige jaren werken we (gemeenten en leveranciers) volgens de architectuur principes van de VNG. Eerst GEMMA en nu Common Ground. In deze principes valt de zogezegde scheiding tussen applicatielagen om de werking, innovatie, doorontwikkeling en beheer zo eenvoudig mogelijk te maken. Een belangrijke reden hiervan is ook dat gemeenten flexibel kunnen zijn en vendor lock-in tegen gegaan wordt.


Procura als initiatiefnemer van vrijBRP heeft de common ground architectuur principes in haar organisatiestrategie omarmd en vond ook dat er daad bij woord gevoegd moest worden. De eerste stap van Procura was dan ook om Procura Burgerzaken Software (ProWeb) open source beschikbaar te stellen in 2021.


Als Markt en Overheid dus samen aan de slag moeten en samen open source en de andere common ground principes moeten gaan adopteren, dan is dus vrijBRP dus het voorbeeld waarin een marktpartij de handschoen op durft te maken. En van een closed source licentiemodel, naar een open source licentie model durft te gaan! Procura hoopt andere marktpartijen te inspireren met deze stap en te helpen door als eerste marktpartij kennis en ervaring op te doen die het voor andere marktpartijen eenvoudiger maakt om de stap te zetten.

Niet gevonden wat je zocht?

Of wil je meer informatie over vrijBRP? Neem contact met ons op.

Meer over vrijBRP

Casestudies

Verhalen en ervaringen van gebruikers

Ervaringen en toepassingen van vrijBRP in de gebruik. Dat zegt misschien meer dan de opsomming van componenten en functies. 

Wil jij jouw vrijBRP verhaal delen? Laat dit ons weten.

Het platform

Welke software maakt onderdeel uit van vrijBRP?

VrijBRP is niet één systeem, maar een set aan componenten van verschillende software componenten.

Er is zelfs op een aantal componenten een keuze te maken uit een aantal componenten.

Het ontstaan

De geschiedenis van vrijBRP in een notendop

VrijBRP is nieuw, maar toch zeker ook weer niet.

VrijBRP is op 21 februari 2021 gelanceerd als open source platform in , maar vrijBRP is de evolutie van Procura Burgerzaken en ProWEB.