Aanvraag Reisdocumenten met VrijBRP

Aanvraag reisdocumenten is een essentiële administratieve taak. VrijBRP zorgt ervoor dat dit proces voor zowel de burger als de ambtenaar soepel en efficiënt verloopt, ondanks de huidige beperkingen van digitale aanvragen.

Wat is een Aanvraag van een Reisdocument? 

Een aanvraag voor een reisdocument is een verzoek om een paspoort of identiteitskaart te verkrijgen of te vernieuwen. Dit moet persoonlijk worden gedaan bij de balie van Burgerzaken in uw gemeente.

Het Proces in VrijBRP voor de Burger 

Het proces van het aanvragen van een reisdocument in VrijBRP is als volgt:

 1. Inloggen: U gaat naar de website van uw gemeente en kiest voor het digitaal indienen van een aanvraag voor een reisdocument. U logt in met DigiD, waarna u alle benodigde gegevens invult en eventueel een scan van uw huidige document(en) uploadt.
 2. Indienen Verzoek Aanvraag Reisdocument: U geeft aan welk type reisdocument u wilt aanvragen en vult de benodigde gegevens in.
 3. Verificatie en Gegevensbevestiging: Uw identiteit wordt geverifieerd en de huidige persoonlijke gegevens worden getoond. U controleert en bevestigt deze gegevens.
 4. Aanvraag Reisdocument Invoeren: U specificeert welk soort reisdocument u wilt aanvragen, of er sprake is van vermissing van een oud document, en of het een spoedaanvraag betreft. U uploadt ook uw huidige document(en) en betaalt de vereiste kosten.
 5. Overzicht van de Aanvraag: U krijgt een samenvatting van uw aanvraag te zien, die u kunt downloaden en die ook per e-mail naar u wordt verzonden.
 6. Automatische Checks en Tracking: Uw aanvraag wordt geregistreerd in VrijBRP en u kunt de voortgang volgen via MijnGemeente.
 7. Voltooide Aanvraag: Na verwerking van uw aanvraag in VrijBRP kunt u een afspraak maken om uw nieuwe reisdocument op te halen of te laten bezorgen.
 

Afhandelproces door de Ambtenaar van de Gemeente

 1. Ontvangst van de Aanvraag: De ambtenaar ontvangt de aanvraag als een nieuwe zaak in VrijBRP.
 2. Openen en Controleren: De ambtenaar opent de zaak en controleert de aanvraag op volledigheid en juistheid.
 3. Verdere Afhandeling: De ambtenaar volgt de stappen in VrijBRP, zoals het controleren van de gegevens van de aanvrager en het reisdocument.
 4. Afdrukken en Registratie: De ambtenaar drukt het nieuwe reisdocument af en registreert de verstrekking in de BRP.
 5. Afsluiting: De zaak wordt afgesloten in VrijBRP en de burger wordt geïnformeerd over het ophalen of bezorgen van het reisdocument.
 

Ervaar het Zelf 

Wilt u zien hoe VrijBRP het proces van het aanvragen van een reisdocument kan stroomlijnen voor zowel de burger als de ambtenaar? Neem contact met ons op voor een demo.

Aanvraag reisdocumenten in vrijBRP