Verkiezingsproces

Het deelnemen aan verkiezingen is een fundamenteel recht van elke burger. vrijBRP streeft ernaar om dit proces voor zowel de kiezer als de ambtenaar zo soepel en efficiënt mogelijk te maken.

Wie mag er stemmen? #elkestemtelt

De gemeente moet vanuit de BRP de stemgerechtigde inwoners uit de lokale BRP halen om te zorgen dat inwoners kunnen stemmen. Wie stemgerechtigd is en een kiezerspas moet ontvangen, is afhankelijk van de verkiezing en het is een zorgvuldig proces.

Selectie in vrijBRP

VrijBRP draagt zorg voor een zeer efficient en effectieve selectie voor elke gemeente. Deze selecties zijn per verkiezing anders , maar zeer eenvoudig en 100% wetgevend compliant.

Daarnaast zorgen implementatiepartners zoals Procura voor extra dienstverlening en ondersteuning bij het proces. Dus niet alleen het vrijBRP platform helpt jou, maar ook de community. Samen sterker en slimmer dus.

Ondersteuning bij stemgerechtigden

Wat als je toch een kiezerspas nodig hebt als inwoner, omdat je deze nog niet ontvangen hebt of kwijt bent?

Het verkiezingsproces in vrijBRP voor de inwoner

Het proces van het aanvragen van een kiezerspas in VrijBRP is als volgt:

 1. Inloggen: U gaat naar de website van uw gemeente en kiest voor het digitaal indienen van een verzoek voor een kiezerspas. Na inloggen met DigiD vult u alle benodigde gegevens in en uploadt eventueel de benodigde documenten.
 2. Indienen Verzoek Aanvraag Kiezerspas: U geeft aan dat u een kiezerspas wilt aanvragen, hetzij via de gemeentewebsite, hetzij via MijnGemeente van VrijBRP.
 3. Verificatie en Gegevensbevestiging: Uw identiteit en huidige persoonlijke gegevens worden geverifieerd en getoond. U controleert en bevestigt deze gegevens.
 4. Aanvraag Kiezerspas Invoeren: U specificeert welk type pas u wilt aanvragen en of er sprake is van vermissing van een eerdere stempas. U uploadt ook de benodigde documenten.
 5. Overzicht van de Aanvraag: U krijgt een samenvatting van uw aanvraag te zien, die u kunt downloaden en die ook per e-mail naar u wordt verzonden.
 6. Automatische Checks en Tracking: Uw aanvraag wordt geregistreerd in VrijBRP en u kunt de voortgang volgen via MijnGemeente.
 7. Voltooide Aanvraag: Na verwerking van uw aanvraag in VrijBRP kunt u een afspraak maken om uw kiezerspas op te halen.

Afhandelproces door de gemeente ambtenaar

 1. Ontvangst van de Aanvraag: De ambtenaar ontvangt de aanvraag als een nieuwe zaak in VrijBRP.
 2. Openen en Controleren: De ambtenaar opent de zaak en controleert de aanvraag op volledigheid en juistheid.
 3. Verdere Afhandeling: De ambtenaar volgt de stappen in VrijBRP, zoals het controleren van de gegevens van de aanvrager en de kiezerspas.
 4. Afdrukken en Registratie: De ambtenaar drukt de kiezerspas af en registreert de verstrekking in de BRP.
 5. Afsluiting: De zaak wordt afgesloten in VrijBRP en de kiezer wordt geïnformeerd over het ophalen van de kiezerspas.
 

Hoe borg je het volledige Verkiezingsproces als gemeente?

VrijBRP add-on: Procura Verkiezing Software

Krijg grip op het complete proces met Procura Verkiezingen: de verkiezingssoftware die gemeenten ondersteunt met inzicht. Van de planning tot het indelen van mensen op de stembureaus en van opkomst tot uitslag, je vindt het allemaal in deze zeer complete projectplanningstool.

Procura Verkiezingen is veilig …

Procura Verkiezingen werkt in de Cloud en is veilig te benaderen via Gemnet en DigiNetwerk. Je bepaalt zelf wie geautoriseerd is en toegang krijgt tot de gegevens. Met de applicatie kun je eenvoudig herleiden wie op welk moment de applicatie gebruikt en welke persoonsgegevens zijn gemuteerd.

… en altijd up-to-date

Wij zorgen ervoor dat Procura Verkiezingen altijd up-to-date is. Je hebt verder geen omkijken meer naar het beheer.

Je houdt snel en makkelijk overzicht over de verkiezingen

Met de applicatie Procura Verkiezingen behoud je het overzicht over de verkiezingen in een gebruiksvriendelijk, krachtig platform. De applicatie laat overzichtelijk de benodigde correspondentie, officiële modellen en openbare kennisgevingen zien. Zo bespaar je kostbare tijd en krijg je alle context die nodig is om de verkiezingen voor stemmers en stembureauleden zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Voordelen:

 • Alle data in 1 applicatie veilig in de Cloud.
 • Excelbestanden behoren tot het verleden.Uitslagen worden automatisch verwerkt.
 • Geen dubbel werk: gegevens worden hergebruikt bij elke verkiezing.

Uniek aan Procura Verkiezingen

  Het Stembureauledenportaal

  Het Stembureauledenportaal helpt je door de beschikbaarheid van jouw stembureauleden uit te vragen via een webpagina of portaal. Via het portaal geven de stembureauleden hun beschikbaarheid door en geven zij antwoord op andere vragen die je vooraf hebt opgesteld. Daarnaast kan je het ledenportaal gebruiken voor het werven van nieuwe stembureauleden. Door dit deel van het werk uit handen te geven aan de stembureauleden scheelt het de gemeente enkele dagen handmatig gegevens invoeren. Je hoeft het ledenportaal iedere verkiezing maar 1 keer in te richten, waarbij je de mogelijkheid hebt om alle benodigde informatie uit te vragen. Richt het ledenportaal binnen 1 dag volledig in, haal een kop koffie en wacht totdat de reacties automatisch binnen stromen, zonder ernaar om te kijken. Voordelen: · Tijdwinst en real-time overzicht van de beschikbaarheid van stembureauleden. · Beschikbaarheid wordt automatisch verwerkt. · Specifieke voorkeuren van stembureauleden kun je direct inzien in de applicatie. · Naast beschikbaarheid kun je alles vragen wat je zelf verwacht nodig te hebben aan informatie.

   Indelen magiër

   Met deze nieuwe module in Procura Verkiezingen kun je binnen een handomdraai de stembureauleden indelen op stembureau en functie die het beste bij hen past. De magiër deelt op basis van jouw criteria, wensen en eisen de stembureauleden automatisch in, zodat je 100% controle hebt over wie uiteindelijk waar ingedeeld wordt. Hebben de stembureauleden hun beschikbaarheid via het ledenportaal doorgegeven? Dan kun je met Indelingen magiër binnen een kwartier alle stembureaus automatisch indelen. Of je nu 1 of 100 stembureaus hebt!

    MijnStembureau App

    De MijnStembureau app heeft 2 gebruiksdoelen: · Aan de ene kant dient het als hulpmiddel van jouw stembureauleden op de dag van de stemming. Met de app worden jouw stembureauleden stap voor stap door de verkiezingsdag heen begeleid. · Aan de andere kant geeft het de gemeente een actueel inzicht in de status van alle stembureaus. Je ziet op een dashboard in Procura Verkiezingen via stoplichten waar het goed gaat en welke stembureaus extra aandacht nodig hebben. Zo weet je wanneer het stembureau open is, of er nog voldoende stembiljetten op voorraad zijn, hoe druk het op bepaalde stembureaus is, et cetera. Opkomstcijfers en uitslagen verwerkt de app direct, zodat je na het sluiten van de stembureaus direct de voorlopige uitslagen kunt presenteren.

    Demonstratie?

    Wil je zien hoe vrijBRP het proces voor het aanvragen van een kiezerspas kan stroomlijnen voor zowel kiezer als de ambtenaar van de gemeente? Neem contact met ons op en wij laten het jou zien in een demonstratie! 

    Afbeelding Souf